Jokainen golfari on varmasti törmännyt tilanteeseen, jossa harjoitusrangella lyönnit sujuvat erinomaisesti, mutta kentälle mennessä lyönnit ovatkin aivan eri laatua. Rangella toistetaan samoja lyöntejä niin sanotusti laboratorioasetuksissa, eli tilanteesta puuttuu täysin pelinomaisuus ja pelin tuomat haasteet. Sen vuoksi pelinomainen harjoittelu on yksi tehokkaimmista tavoista kehittyä, ja mikäpä parempi paikka pelinomaiseen harjoitteluun kuin kenttä. Ulkona pelatessa on kuitenkin lähes mahdotonta saada reaaliaikaista dataa jokaisesta suorituksesta, minkä vuoksi Trackman-simulaattori on erinomainen työväline pelinomaiseen harjoitteluun.
Trackmanin yksi suurimmista eduista on, että kone rekisteröi jokaisen lyönnin tarkasti. Trackman tarjoaa jokaisesta lyönnistä laajan valikoiman parametrejä niin harjoittelu- kuin pelimodessa. Lisäksi Trackman antaa automaattisesti kattavan tilastoinnin jokaisesta simulaattoripelikierroksesta. Tämän vuoksi on tärkeää, että ennen pelikierrosta pelaaja kirjautuu Trackman-sovelluksella, jotta pystyy tallentamaan ja tarkastelemaan kierrostilastoja helposti puhelimesta.
Miksi pelikierroksia kannattaa tilastoida? Ilman luotettavaa dataa on vaikea tunnistaa heikkouksia ja vahvuuksia. Kierroksen jälkeen pelaaja usein pystyy niin sanotusti fiilispohjalta kertomaan, mikä pelissä oli hyvää ja huonoa. On kuitenkin muistettava, että oma tuntuma ei aina vastaa todellisuutta. Pelin jälkeen saattaa esimerkiksi tuntua, että griiniosumissa oli suuria vaikeuksia, vaikka todellisuudessa väyläosumien määrä olikin suurempi ongelma. Tilastoinnin avulla voi huomata, että aina väylään osuessa, osuu myös griiniin. Tilastointi antaa pelaajalle objektiivisen näkemyksen omasta pelistä ja sen kehityksestä sekä auttaa paikantamaan pelin oikeat kehityskohteet.
Tilastointi saattaa etenkin alussa tuntua työläältä ja haastavalta. Kierroksen jälkeen harrastaja pelaajan olisi kuitenkin hyvä käydä läpi griiniosumien määrä. Mitä useammin pelaaja osuu griiniin lähestymislyönnillä, sitä todennäköisempää on hyvän tuloksen pelaaminen. Griiniosumien lisäämiseksi pelaajan tulisi tietää omien lyöntien tarkat ilmalentomitat. Lisäksi lähestymislyönneissä pallo kannattaa pyrkiä lyömään griinin fatside-puolelle eli niin sanotusti griinin turvallisemmalle puolelle, jolloin griinin missaamisen riski minimoidaan. Tilastojen mukaan kohtuullisen helppo chippi griinin kantista on lopputulokseltaan sama kuin 10 metriä pidempi putti.
Jos tavoitteena on pelata toistuvasti tulos 80 tai alle, Tommi Hentun mukaan olisi hyvä keskittyä seuraamaan 50-50-50-tilastointikaavaa, eli 50% väyläosumia, 50% griiniosumia ja 50% up&down -onnistumisia. Tulokseen par tai alle puolestaan tulisi seurata 60-60-60-kaavaa. Kaava antaa hyvän ja helpon suuntaviivan sille, mitä osa-alueita kannattaa kehittää, jotta tulostaso paranee.
Jos haluat mennä syvemmälle peliisi ja tilastointiin, GameBook on hyvä ja monelle jo tuttu vaihtoehto. Se tarjoaa mahdollisuuden kirjata pelin tärkeimmät tilastot samalla, kun syötät väylän tulosta. Suomen maajoukkue, Ladies European Tour ja Epson Tour puolestaan käyttävät Upgame-tilastointiohjelmaa, joka tarjoaa syvällisempää dataa ja analytiikkaa pelin kehittämiseen.
Kehittyminen golfissa perustuu oman pelin ymmärrykseen. Trackmanin ja tilastoinnin avulla voit asettaa realistisia tavoitteita ja parantaa peliäsi järjestelmällisesti. Seuraamalla oikeita mittareita ja hyödyntämällä teknologiaa, voit viedä pelaamisen uudelle tasolle ja saavuttaa parempia tuloksia.