Swingmakers Golf Academyn kilpapelaajia valmentava Swingmakers Head Pro, Tommi Henttu on tehnyt jokaiselle suojatilleen erikseen räätälöidyn valmennusohjelman. Perusrunko on kaikilla sama, sillä kilpailukausi ja sitä edeltävät sekä sen jälkeen tulevat kaudet ajoittuvat kaikilla samalla tavalla.
Harjoitusten kestot ja rytmittämiset vaihtelevat kaikilla henkilökohtaisesti. Osalle on suunniteltu ns. harjoituspankkeja, joista he itse valitsevat minkä harjoituksen tekevät, toisilla on käytössä viikko-ohjelmat omien mieltymysten mukaan.
”Fyysinen kunto on golfissa vähemmän merkityksellisessä roolissa kuin esimerkiksi pikajuoksussa. Sitä tuskin voidaan kiistää, mutta fyysisen kunnon harjoittaminen on kokoajan nostanut merkitystään kilpagolfin piirissä, ja huipulle tähdätessä hyvät fyysiset edellytykset ovat ehdottomat”, Tommi huomauttaa.
Jokainen golfia pelannut tietää, että kierroksen kiertäminen vaatii sekä fyysistä että henkistä pääomaa. Jos fyysisiä ominaisuuksia on kehitetty ahkerasti, antaa se varmasti pelaajalle etulyöntiaseman. Hyvä fyysinen kunto on myös tärkeää vammojen ennaltaehkäisyn kannalta.
Kestävyyskunto on golfin pelaamisen kannalta merkittävä osa-alue, jo pelkästään yksittäisen kierroksen kestäessä viitisen tuntia. Kilpatasolla sen merkitys korostuu, sillä kilpailutapahtumat kestävät huipputasolla Suomessa kolme päivää ja kansainvälisissä suurkisoissa jopa neljä päivää.
”Kestävyyskunnon lisäksi golf vaatii räjähtäviä ominaisuuksia, sillä itse lyöntiliike kestää vain muutamia sekunteja. Mitä suurempi voima lihaksista lavan kautta palloon pystytään vapauttamaan, sitä pidemmälle pallo usein lentää.”
Henkinen valmennus on valtava kokonaisuus, johon liittyy kaikki se, mikä vaikuttaa onnistuneeseen suoritukseen ja urheilijan hyvinvointiin ylipäätään.
”Jos puhutaan urheilijan tekemästä aktiivisesta henkisestä harjoittelusta, suosituimpia menetelmiä ovat luultavasti erilaiset mielikuva- ja rentoutumisharjoitukset.”
Golfin erityispiirteet
Muihin lajeihin verrattuna golfharjoittelun erityispiirteitä Suomessa on ainakin harjoittelun jakautuminen selkeästi kesä- ja talvikauteen. Harvassa lajissa harjoittelu ja peliolosuhteet poikkeavat toisistaan yhtä paljon.
”Golfin harjoittelussa keskitytään usein hyvin paljon lyöntiliikkeen parantamiseen ja teknisiin tekijöihin, vaikka kyseessä on kuitenkin loppujen lopuksi peli, eikä swingikilpailu. Swingistä yritetään tehdä mahdollisimman toistettava ja pelaajalle parhaiten sopiva, jotta tavoite, eli pallon lyöminen reikään mahdollisimman vähillä lyönneillä, tulisi helpommaksi toteuttaa”, Tommi muistuttaa.
Erityispiirteiksi voisi myös mainita harjoittelun ja pelaamisen välisen eron. Golfia harjoitellaan useimmiten rangella, jossa pallon saa aina asettaa makaamaan täydellisesti. Jos lyönti lähtee vinoon, ei siitä koidu seuraamuksia.
Toisin on kentällä, jossa pallo harvoin makaa täydellisesti keskellä väylää, ja jossa vinoon lyötyä palloa joutuu etsimään vesiesteestä tai vähintäänkin pidemmästä ruohosta.
”Golfvalmennus on myös hyvin yksilöllistä: jokainen swingi on erilainen ja neuvot, jotka toimivat toisella saavat toisen pään vain pyörälle.”
Tekniikan hiomista talvikaudella
Kilpagolfarin valmennus ei teknisiltä osin poikkea harrastajan valmennuksesta juurikaan: jos tekniikassa on parannettavaa, siihen usein puututaan.
Ero tulee kuitenkin ajoituksessa. Siinä missä harrastajapelaajien swingiin tehdään muutoksia useimmiten kesällä, ei kilpagolffareiden lyöntiin tällöin tehdä paljonkaan muutoksia.
”Teknisen hiomisen aika on talvikaudella, jos hiomiselle löytyy tarvetta. Kesä/kisakaudella opittua swingiä pyritään pitämään yllä, ja säilyttämään se mahdollisimman muuttumattomana läpi kauden.
Kilpagolffareiden harjoitusohjelmissa tulee ottaa huomioon harjoittelun pitkäjänteisyys ja hahmotella kokonaisuutta, joka kattaa koko vuoden. Erilaisten harjoitteiden jaotteleminen peruskuntokausille, valmistavalle kaudelle ja kilpailukaudelle tekevät eron harrastelijan harjoitteluun verrattuna.
Lisäksi tulee huomioida fyysinen valmennus, jotta vältytään siltä, että harjoitusmäärät ja kokonaiskuormitus nousisivat liian suuriksi.
Myös harjoittelun ympärivuotisuus erottaa kilpagolfarin ja harrastelijan.
Virheiden kiertokulku
Golffareilla on usein taipumus palata vanhoihin lyöntitapoihin ja -tottumuksiin. Jos lyöntiin tehdään muutoksia, vaatii niiden oppiminen aikaa ja toistoja, ja usein turhautuminen tapahtuu jo ennen kuin kumpaakaan näistä on kulunut tarpeeksi.
”Silloin on turvallisempaa palata takasin mukavuusalueelle, ja jatkaa tutulla lyöntityylillä”, Tommi toteaa lähinnä vanhempien golffareiden ”poisoppimista” pinttyneistä ja osin vääristäkin tavoistaan.
Lisäksi on tyypillistä, että vaikka muutokset olisi jo opittu, alkavat vanhat tavat pikkuhiljaa kaivautua esiin. Siksi esim. kilpagolffareiden kanssa käytetään paljon ns. huoltavia harjoitteita, jolla varmistetaan, että perusasiat lyönnissä pysyvät kunnossa ja hidastetaan virheiden kiertokulkua.
Jonne Asikainen liittyy Swingmakers opettajien joukkoon!
Swingmakers ylpeänä esittelee uusimman hankinnan kovan luokan golf-opettaja rosteriin! Jonne Asikainen on Swingmakers Golf Academyn uusin opettaja ja tuo sekä laajuutta että vankkaa ammattitaitoa Swingmakersin opetuspalveluihin.
Swingmakersin palveluksessa on jo ennestään useampi SFPGA tai Swingmakers Golf Academyn kautta koulutettu golfopettaja. Jonnen liittyminen mukaan tarkoittaa sitä että Swingmakers opetuspalvelut ja ammattiosaaminen nousevat valtakunnallisestikkin mitattuna todella laadukkaalle ja korkealle tasolle.
Swingmakers Golf Pro Jonne Asikainen tasapainottelee ammattilaispelaajan ja golfopettajan rooleissa
Lappeenrantalaispelaaja kiertää Nordic Leaguen ja Finnish Tourin kilpailuja sekä hoitaa velvoitteitaan Swingmakers Golf Academyn monissa opetustapahtumissa.
— Kun sain kuulla tästä mahdollisuudesta niin en voinut kieltäytyä siitä vaan hyvin nopean mietinnän jälkeen olin mukana!
Mahdollisuus golfopettajan tehtäviin tuli Jonnelle luonnollisena osana tulevaisuuden suunnittelua – peliuran jälkeen golfopettajan ammatti kiinnostaa kovasti. Swingmakers pystyy tarjoamaan ainutlaatuisen mahdollisuuden toteuttaa golfopettajan ammattia myös laadullisesti korkealla tasolla. Yritys investoi opetuslaitteisiin ja osaamiseen jatkuvasti, myös Jonnen ammattitaito arvostetaan yrityksessä korkealle.
Jonnen sydäntä lähellä on aina ollut myös juniorivalmennus ja oman tietotaidon sekä kokemuksen välittäminen nuorille pelaajille. Swingmakersin tuore opettaja pyrkii opettamaan junioripelaajille pelivarmuutta sekä muistuttaa virheiden kuulumisesta peliin.
— Pyrin aina painottamaan sitä, että huonoja kilpailuja tulee. Niistä ei pidä masentua.